9 Aralık 2011 Cuma

TEZ-ANTİTEZ



El Clasico bu Cumartesi Barnebau’da. Yine tüm dünyanın gözü bu eşsiz mücadelede olacak. Yine vitrinde en öne çıkanlar konuşulacak.” Ronaldo mu, Messi mi?” falan filan.. Ben şunu konuşmak istiyorum; Artık inkar edilemez şekilde FC Barcelona bir ekol. Ve onun ekolü modern futbol için bir tez. Peki geçerliliğini uzun süre koruyacak bu tezin bir antitezi çıkacak mı? Çıkacaksa da, onu Real Madrid üzerinden Mourinho mu çıkaracak? Aslında La Liga’nın dengeleri gözetildiğinde elbette en olası sonuç bu. Yoksa Athletico Madrid’den bu tür bir antitez girişimi beklemek saflık olur. Valencia desen, bir nebze ama o da kesmez.. ikisi beraber sahaya çıksalar, ben handikaplı Barca oynamam da, normal 1 oynarım..(Oran iyiyse, ilk yarı 1 bile oynarım)



Bu bağlamda elimizdeki en güçlü aday, hem ezeli rakip olması hasebiyle, hem de Mourinho’nun varlığı hasebiyle Kral’ın Takımı!..

Katalanların o bazen sinir bozan, kanalı değiştirmemize neden olan sürekli pasa ve topa sahip olmaya dayalı oyun tarzına karşılık ne oynatmalı Mourinho? Aslında, ana kural şurada; Barca’nın topu ayağında dilediği gibi dolaştırmasına izin verip, kazandığı toplarla aniden fırlamalı mı? Yoksa, etkin presle topu Barca’ya bırakmayıp, oyuna hakim mi olmalı?

5-0’ı hatırlıyorum, herkes gibi. Mourinho’nun “Hadi, sizin bildiğiniz gibi oynayalım” deyip, hırsına yenilmesini. Savunmasını Schuster’in Beşiktaş’ı gibi öne çıkarmasını. Nasıl darmadağın olduğunu.. ve şunu kesin olarak biliyorum; Bir daha öyle bir şey olmayacak! En azından Jose, o hataya bir daha düşmeyecek. Ne olacak o halde?

Öncelikle Real Madrid, kısmi olarak rakibinin topla oynamasına izin verecek. Üçüncü bölgede aralıklı olarak şok pres deneyip, savunmayı dengesiz yakalamaya çalışacak. Ama bu şok pres, orta sahaya kadar kırılamazsa, vites düşürülecek ve katı bir alan savunması ile bütün boşluklar kapanacak. Çünkü Mourinho artık biliyor ki, Barcelona’ya karşı oynarken yorulursanız, bitersiniz! Gücünü ekonomik kullanacak. Ne zaman ipinden boşalmış gibi topu kovalayacağını, ne zaman alan savunması yapmak adına hızlıca toptan geri kaçacağını hesaplıyordur şimdi.

Geri kazandığında ise, topu çok hızlı dolaştıracak. En azından şunu biliyor; Barca rakip yarı alanda yitirdiği topları geri kazanmak adına arka alanını cömertçe boş bırakabiliyor. Kalabalık şekilde üzerine gelen rakibi karşısında bocalayan topa sahip olan takım, ya kısa sürede topu öldürüyor (taç,faul en belirgin seçenekler) ya da ileri şişiriyor. Bu ikisi olmazsa, kazanılan top bir anda elinizde pimi çekilmiş bir bombaya dönüşüyor ve genelde Barca adına ciddi bir gol girişimi olarak kayıtlara geçiyor.

Geri kazandığı topu hızlıca dolaştırmak, rakibin arkasında oluşacak geniş boşlukları değerlendirmek noktasında Real Madrid’in tam işine yarayacak iki ölümcül silahı var: 1-Ronaldo. 2-Di Maria. Bu patlayıcı koşuları ve ince bilekleri ile iki isim maçın kilit oyuncuları. Ayrıca Xabi Alonso ve Mesut Özil gibi “basit” güzelleme üstatları var ki, tek pasla oyunun odağını değiştirebilen, takımın yüzünü bir anda başka tarafa döndürebilen oyuncular bunlar.. Duruma göre ne lazımsa onu yapabilen silahlar var. İkinci kilit de burada. Savunma noktasında en büyük sorun, öfke kontrolü. Patlamaya hazır Pepe, arada sırada kontrolü kaybeden Marcelo bence en büyük iki sorun. Yoksa Mourinho takımına gol yemekten hoşlanmadığını çoktan öğretti. 5-0 önde olduklarında bile yenen gole saha kenarına gelip, tepki veriyor. Çok belli ki, kendisini ve takımını taktiksel açıdan bu derbiye hazırlıyor.

Topla daha fazla oynayacak taraf yine Barcelona olacak. Ama bu defa aktif kontra oynamak konusunda standartları zorlayan Real Madrid, tamamen Katalan Tezi’ne karşı Kral’ın Tezi’ni ortaya koymaya ve en iyilerin bile yenilebilir olduğunu herkese göstermeye çalışacak. İspanya Ligi’nin izlenebilirliği, rekabeti ve dünya futbolunun gideceği yol açısından hatırlanacak, dersler çıkarılacak bir gece olacak. Zira, Fc Barcelona gibi oynamak için yıllar harcamalı, çok emek sarfetmelisiniz. Ama Jose Mourinho’nun yaptıklarını kısmen uygulamak daha kestirme bir yol olarak denenebilir. Avrupa kupalarında belirli bir kalitenin üzerindeki takımlar (Mesela Manu) Mourinho’nun ortaya sunması muhtemel anti-tezinden işe yararsa, kopya çekip, Katalanları öyle durdurmayı deneyebilir. Yani bu Cumartesi olacaklar, bir derbiden de, big lig maçından, bir şampiyonluk yarışından da çok daha fazlası olacak.

Bana sorarsanız; Mourinho bu defa çelmeyi takacak. Yurdum derbisinin taze enerjisinden yola çıkarak, 3-1 alır diyorum.

Biz Faniler ise bu mitolojik tanrıların iktidar kavgasını büyülenmiş vaziyette izleyeceğiz.. bir süre sonra hayat yeniden normale dönecek.. Şike,UEFA, Play-Off filan devam... Ntvspor, bir sonraki El Clasico'ya kadar bu maçı 77 kere tekrar yayınlayacak...aşırı dozdan etkilenenler olacak..sonra kafan kaldırırsa otur Spor Toto Süper Lig izle. Bir de üstüne, yorumla..

3 yorum:

  1. Tespitler harika. Umut ettiğin doğrultuda yazılar yazmanı seviyorum. Genel kanının aksi yönünde belli bir birikimle yazılmış yazılarını takip etmek büyük keyif. Asla bu tarzından ödün verme.

    YanıtlaSil
  2. Önerin ve ilgin için teşekkür ederim. Ben de tam olarak keyif aldığım şekilde yapmaya çalışıyorum zaten. Gittiği yere kadar..

    YanıtlaSil