22 Aralık 2011 Perşembe

Merkezden Hücum:BJK:1-0:KRB



Geçen seneki görüntüsünden bir hayli uzak olan Karabükspor karşısına asli kanat oyuncularından yoksun çıkan Beşiktaş, rakibinin hücum gücünün sınırlı oluşunu da hesaba katarak oyunu merkeze taşımayı denedi. Ernst-Veli-Fernandes üçlüsüne pozisyon gereği eklemlenen Almeida-Edu ikilisinden biri topu rakibe bırakmamak adına değil, dönen topları çabucak toplamak adına sahadaydı. Bu dizilim gereği ekstra görevi üstlenen Ekrem Dağ ise sürpriz koşularla gol arayan isimdi. Schuster’in Nobre üzerinde denediğinin bir benzerini deneyen Carvalhal, asli planının dışında 2-3 planının daha olduğunu gösterdi.


İlk 45 dakika kenar beklerini de iyi kullanan Beşiktaş, Fernandes’in önderliğinde orta saha odaklı hücum hattını da optimum düzeyde kullandı. Optimum diyorum çünkü Ekrem Dağ’ın soyunduğu göreve Burak Kaplan çok daha iyi yapabilirdi. En azından bariz gol şansı sayılabilecek pozisyonlarda takımı çok daha önceden rahatlatabilirdi. Ekrem Dağ’ın hareketli oyun yapısı ve savunmaya da yardımcı olan özverili tarzı sayesinde bu tür zorluk derecesi düşük maçlarda görev almaya devam edebileceğini gördük.

Hücum noktasında yokları oynayan Karabük karşısında hangi diziliş ya da taktik anlayışla oynarsa oynasın, Beşiktaş’ın kazanması elbette sürpriz sayılmaz. Ama ben bu takımın değişik oyun yapılarına uyum sağlamasına çok olumlu bakıyorum. Bu ölçekte takımlar için, özellikle 3 ayrı kulvarda yoluna devam ediyorsa, birden fazla oyun planının olması lazım. Takımın geriye düştüğü maçlarda vereceği reaksiyon ile önde olduğu maçlarda vereceği reaksiyonu bilmesi, bunu alışkanlık haline getirmesi çok önemli. Ayrıca maç takvimi açısından eşine az rastlanır bir yoğunlukta geçecek  bu sezonda A,B,C hatta D planlarına bile ihtiyacımız var.

1-0’dan sonra farkı ikiye çıkaramayan, bunu pek de istemeyen takım yine tipik stresini yaşattı. O yüzden uzun uzadıya bunu açmaya gerek yok. Artık alıştık. Oyuncu değişiklikleri noktasın da da beklenen doğru hamleler yapıldı bence. Sadece Burak Kaplan’ı görmek isterdim kendi adıma. Onun dışında şikayetçi değilim.

Devre arasına galibiyetle girmek önemliydi. Ama daha da önemli olan bir şekilde bu yoğun maç temposuna alışan takımın önündeki 10 günlük aradan sonra dönüşünde sahada nasıl reaksiyon vereceği. İlk 1-2 maç bocalayabilir. Onun dışında sezon sonuna kadar çon inişli-çıkışlı bir takım görüntüsünden ziyade, artık daha tutarlı bir takım izleyeceğimizi düşünüyorum. Bu tutarlı form seviyesi de bizi Play-Off’a götürür, UEFA’da en az bir üst tura daha taşır.. Sonrasını izleyip, göreceğiz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder